Roślinne źródła białka



Widzę pewne plusy obecnej sytuacji związanej z ogólnopolską kwarantanną i - co za tym idzie - brakiem pewnych towarów w sklepach. Działy mięsne są przetrzebione, więc jest okazja, aby zmniejszyć ilość spożywanego mięsa, i zaprzyjaźnić się z innymi źródłami białka w diecie. Strączki - na infografice macie ściągawkę co to takiego - mogą stanowić bardzo smaczną i zdrową alternatywę dla białka zwierzęcego. Poza tym dostarczą także żelaza, wapnia i witamin z grupy B.

Jak je przygotować?

- przed gotowaniem suche nasiona należy moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin w celu wypłukania substancji antyodżywczych.
- nie należy ich moczyć dłużej niż 12 godzin - po tym czasie zaczynają się procesy fermentacyjne.
- namoczone nasiona należy ugotować w świeżej wodzie: pierwsze 10 minut intensywnie, a następnie „na mniejszym ogniu”, pod przykryciem do miękkości.
Taka obróbka zmniejsza zawartość substancji wzdymających.

Co można przygotować ze strączków?
- zupy;
- pasty do smarowania pieczywa;
- sałatki;
- kotlety;
- wegański smalec - jeśli ktoś tęskni za smalczykiem do kanapki
- dania jednogarnkowe
- ciasta.



Komentarze

Popularne posty