Psychodietetyk - nad czym pracujemy?
Czym zajmuje się psychodietetyk?
Psychodietetyk wykorzystuje w swojej pracy wiedzę na temat zdrowego odżywiania z wiedzą z obszaru psychologii i medycyny, tak aby pomóc klientom, którzy mają problemy z zakresu żywienia oraz ze zmianą nawyków żywieniowych.
Pracujemy nad:
- emocjami – szczególnie zmianami emocjonalnymi wynikającymi ze stosowanych restrykcji żywieniowych – ograniczenia żywieniowe mogą powodować wyraźne zmiany emocjonalne: poczucie bezradności, uczucia niepokoju i rozdrażnienia, nastrój depresyjny, mniejsze natężenie emocji pozytywnych, doświadczanie straty;
- radzeniem sobie ze stresem - zbadam Twoje sposoby radzenia sobie ze stresem – one bardzo wpływają na twój sposób odżywiania i styl życia;
- stylem życia – nie tylko jedzeniem się zajmujemy, także innymi aspektami: emocjami, stresem codziennym, aktywnością fizyczną, relaksacjami, dbałością o sen;
- relacją z jedzeniem – w jaki sposób myślisz o jedzeniu ? czym jedzenie i odżywianie dla Ciebie jest?
- samoakceptacją i szacunkiem do własnego ciała – proces odchudzania jako wyraz troski o samego siebie;
- wsparciem i motywacją w niełatwej zmianie stylu życia;
- pracujemy nad zmianą: czy to nawyków żywieniowych, czy relacji z jedzeniem, czy stylu życia
- edukacją w zakresie zasad zdrowego, prawidłowego odżywiania, byś mógł/mogła samodzielnie dokonywać wartościowych wyborów żywieniowych;
- zmianą myślenia : zmiana to proces – nie uda się w jeden dzień czy tydzień. Zmiana zachowań jest wieloetapowa i wymaga podjęcia świadomej decyzji, w oparciu o wyznawane wartości.
Konsultacja psychodietetyczna jest dla Ciebie, jeśli:
- masz za sobą nieudane próby odchudzania;
- trudny dzień „nagradzasz” jedzeniem wysokokalorycznych przekąsek czy dań
- pojawiły się problemy zdrowotne związane z nadmierną masą ciała
- jesteś zniechęcona i zmęczona myśleniem o kolejnej diecie
- z powodu nadmiernych kilogramów nie akceptujesz swojego ciała
- chciałałabyś uporządkować relację z jedzeniem, ale nie masz pomysłu, jak się za to zabrać.
Komentarze
Prześlij komentarz