Zamienniki białego cukru

Co zamiast sacharozy? Poniżej zamienniki dla białego cukru. I ważna uwaga praktyczna: zamienniki cukru nie mają właściwości konserwujących jakie ma cukier. Dżem, do którego dodajemy zamienniki cukru po otwarciu słoika przechowujemy w lodówce kilka dni. I warto pamiętać o bardzo dobrej zasadzie: umiar przede wszystkim. Najzdrowszy produkt spożywany w nadmiarze może zaszkodzić :)
 

MIÓD
Miód ma tylko nieco mniej kalorii niż biały cukier (324 kcal/100 g), ale jest od niego słodszy, więc można używać go w mniejszych ilościach. Miód zawiera chyba najwięcej witamin i minerałów ze wszystkich naturalnych słodzików, jednak większość z nich traci pod wpływem wysokiej temperatury. Ma też przeciwbakteryjne właściwości, podnosi odporność, jest źródłem przeciwutleniaczy.
Nie jest jednak polecany dla diabetyków – tak jak sacharoza, ma wysoki indeks glikemiczny (IG=60).
 

SYROP KLONOWY
Sok z klonu uzyskiwany jest po nacięciu kory tego drzewa, a po odparowaniu z niego wody powstaje gęsty syrop. W tym procesie nie są używane żadne środki chemiczne, jest to więc substancja bardzo naturalna i zdrowa. Uwaga jednak na wiele syntetycznych podróbek, których nie warto kupować. Naturalny syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż biały cukier i miód (łyżka to ok 27 kcal), to także źródło wielu minerałów: cynku, manganu, potasu, wapnia, żelaza. Mocno dyskusyjne jest jego antycukrzycowe działanie, ma wysoki IG – 65.
 

MELASA
Melasa powstaje jako produkt uboczny w procesie produkcji białego cukru z trzciny lub buraków. Ma postać gęstego, ciemnobrązowego syropu i karmelowy smak z gorzką nutą. Melasa jest bogata w wiele witamin i minerałów, m.in. w witaminy z grupy B, magnez, wapń, cynk, jod i żelazo.
Polecana kobietom w ciąży, mamom karmiącym piersią, osobom starszym, dzieciom i sportowcom. Działa korzystnie na układ odpornościowy, nerwowy i na trawienie.
Jest dobra do wypieków, słodzenia kawy, marynat oraz na kanapki zamiast miodu. Łyżka tej substancji dostarcza ok 44 kcal.
 

ERYTRYTOL
Powstaje w procesie naturalnej fermentacji warzyw i owoców. Na skalę przemysłową erytrytol jest otrzymywany zwykle na drodze fermentacji glukozy przez różne gatunki drożdży. Wyglądem przypomina biały cukier, jest jednak od niego mniej słodki (o ok. 30 proc.). Nie wpływa też tak negatywnie na zdrowie – nie wchodzi w reakcje z bakteriami i grzybami, dlatego nie przyczynia się do powstawania próchnicy i nie podrażnia jelit.
Prawie wcale nie jest przyswajany przez organizm i zostaje wydalony wraz z moczem po około dobie od spożycia. Ma zerowy indeks glikemiczny, dlatego jest bezpieczny dla osób z cukrzycą – także ciążową – i małych dzieci. Erytrol ma zaledwie 20 kcal w 100 g.
 

KSYLITOL
słodzik półsyntetyczny, nazywany syropem z brzozy lub cukrem brzozowym, ponieważ pozyskiwany jest z kory i drewna tego drzewa. Kryształki ksylitolu wyglądają jak biały cukier, mają też podobny smak, ksylitol jest jednak dwukrotnie mniej słodki niż sacharoza.
Może być używany przez diabetyków, ma bardzo niski indeks glikemiczny (IG=8). Nie powoduje wzrostu poziomu glukozy we krwi i jest polecany przez dentystów, ponieważ nie niszczy zębów, a nawet przywraca prawidłowe pH śliny. Można używać go do wypieków, ale z wyjątkiem ciast drożdżowych, które na ksylitolu nie wyrosną.
W większych ilościach słodzik ten może podrażniać przewód pokarmowy, jednak musielibyśmy zjeść go naprawdę dużo, by poczuć negatywne skutki (rozsądna ilość dla dorosłych wynosi 40 g/ dobę , ok. 8 łyżeczek).
 

STEWIA
Stewia - roślina pochodząca z Paragwaju. Do słodzenia używa się jej liści (całych lub sproszkowanych), można też kupić stewię w postaci tabletek.
Mimo gorzkiego posmaku, jest bardzo słodka (nawet 200–300 razy słodsza od białego cukru), a co więcej, w ogóle nie zawiera kalorii. Stewia jest też bardzo wydajna: małe opakowanie liści, proszku lub kryształków kosztuje tyle, co inne naturalne słodziki, a wystarcza na bardzo długo. Zawiera wiele witamin i minerałów, m.in. wapń, potas, magnez, żelazo, cynk, witaminy z grupy B, witaminę C i beta-karoten. Korzystnie wpływa na układ krążenia – regularne spożywanie stewii może się przyczynić do obniżenia ciśnienia i poziomu złego cholesterolu.
Ma zerowy indeks glikemiczny, dlatego nie powoduje skoków poziomu cukru we krwi. Można jej używać np. do słodzenia herbaty.

Komentarze

Popularne posty