Słodkiego miłego życia - ale czy długiego?
Na początek przeliczniki: sacharoza (powszechnie używany cukier biały,
trzcinowy inaczej buraczany) zawiera 405 kcal/100 g. Czyli łyżka cukru
to ponad 40 kcal. Indeks glikemiczny cukru wynosi 70, a więc jest bardzo
wysoki.
Indeks glikemiczny (IG) klasyfikuje poszczególne produkty
spożywcze pod kątem ich wpływu na poziom cukru we krwi, a dokładnie pod
kątem szybkości wzrastania stężenia glukozy we krwi (od 1-100, przy czym
najwyższy IG ma glukoza IG=100%).
Produkty o niskim wskaźniku IG (poniżej 50) spowalniają proces wzrostu poziomu cukru we krwi i redukują łaknienie, dzięki czemu uczucie sytości pozostaje na dłużej.
Powinnyśmy zdecydowanie ograniczyć spożycie cukru, który poza tzw. pustymi kaloriami nie wnosi żadnych ważnych składników odżywczych. Dodatkowo powoduje zwiększenie poziomu cukru we krwi i utrudnia utrzymanie prawidłowej masy ciała, która jest kluczowym zaleceniem u chorych na cukrzycę typu 2.
Produkty o niskim wskaźniku IG (poniżej 50) spowalniają proces wzrostu poziomu cukru we krwi i redukują łaknienie, dzięki czemu uczucie sytości pozostaje na dłużej.
Powinnyśmy zdecydowanie ograniczyć spożycie cukru, który poza tzw. pustymi kaloriami nie wnosi żadnych ważnych składników odżywczych. Dodatkowo powoduje zwiększenie poziomu cukru we krwi i utrudnia utrzymanie prawidłowej masy ciała, która jest kluczowym zaleceniem u chorych na cukrzycę typu 2.
W ciągu ostatnich kilkunastu
lat drastycznie wzrosła zachorowalność na cukrzycę typu 2. Cukrzyca jest
nazywana chorobą przyspieszonego starzenia, szacuje się, że cukrzyca
skraca czas życia o 10-15 lat! Cukrzyca typu 2 stwierdzana jest już u
kilkunastoletnich dzieci. Koszty leczenia chorych na cukrzycę są
ogromne. Ocenia się, że koszt leczenia jest 5-krotnie wyższy niż koszt
leczenia innych osób. W Polsce koszty leczenia cukrzycy typu 2
przekraczają … 7 mld złotych, słownie: 7 miliardów złotych! Procentowo
najważniejsza część tych kosztów związana jest z hospitalizacją (ponad
55%) i leczeniem powikłań. Dlatego stanowczo warto zainwestować w
profilaktykę.
Gdzie chowa się cukier?
Można śmiało powiedzieć, że wszędzie. Oczywiste są tzw. słodycze, czyli wszelkiego rodzaju cukierki, ciasteczka, batoniki, wafelki, czekoladki. Cukier jest obecny także w lodach, chipsach, rogalikach, krakersach, słonych paluszkach, białym pieczywie, jogurtach smakowych, owocowych, serkach dla dzieci, wędlinach, gotowych potrawach, fast foodach, napojach, nawet sałatkach warzywnych czy chrzanie. Zachęcam do wprowadzenia dobrego zwyczaju zakupowego i uważnego czytania etykiet.
Gdzie chowa się cukier?
Można śmiało powiedzieć, że wszędzie. Oczywiste są tzw. słodycze, czyli wszelkiego rodzaju cukierki, ciasteczka, batoniki, wafelki, czekoladki. Cukier jest obecny także w lodach, chipsach, rogalikach, krakersach, słonych paluszkach, białym pieczywie, jogurtach smakowych, owocowych, serkach dla dzieci, wędlinach, gotowych potrawach, fast foodach, napojach, nawet sałatkach warzywnych czy chrzanie. Zachęcam do wprowadzenia dobrego zwyczaju zakupowego i uważnego czytania etykiet.
Często zapominamy także o
cukrze zawartym w owocach (owoce zawierają cukry proste, głównie
fruktozę i glukozę). Dojrzałe banany, słodkie winogrona, a zwłaszcza
suszone owoce zawierają bardzo dużo węglowodanów prostych, dlatego
należy spożywać je z umiarem. W następnej części – podam propozycje
zamienników dla białego cukru.
Komentarze
Prześlij komentarz