Śniadanie – dobry początek dnia!
Śniadanie to najważniejszy posiłek w
ciągu dnia – ale czy wiemy dlaczego? Rano budzimy się z niskim poziomem
glukozy, nasz organizm korzystał w nocy z zasobów, których
dostarczyliśmy mu na kolację. Śniadanie jest posiłkiem regulującym ten
poziom po nocy. Niski poziom glukozy we krwi gwarantuje nam zmęczenie,
senność, ból głowy i problemy z koncentracją na resztę dnia. Zwiększa
też nasze odczucie głodu, które zagłuszamy słodką bułeczką i poranną
kawą. Węglowodany proste szybko podnoszą poziom glukozy, dając złudne
uczucie energii, ale niestety na krótko. Za chwilę znowu czujemy głód,
sięgamy po batonika. Prowadzi to do napadów tzw. „wilczego głodu” i
częstego podjadania w ciągu dnia, zamiast posiłków, które dostarczą nam
składników odżywczych i energii potrzebnych naszemu organizmowi do pracy
na cały dzień.
A przecież chcielibyśmy zacząć dzień pełni energii i wigoru. Jest na to prosty sposób: zjadając śniadanie. Odpowiednio skomponowane pozwoli trzymać w ryzach uczucie głodu, a glukoza będzie stopniowo uwalniana. Dostarczy niezbędnego paliwa dla naszego mózgu i układu nerwowego, poprawi się koncentracja, kreatywność i zdolność do uczenia się, dlatego tak ważne jest, aby dzieci, zwłaszcza szkolne, rano zjadały śniadania. Regularne jedzenie śniadań poprawia ogólną kondycję organizmu i przemianę materii, pozwala walczyć z sezonowymi spadkami nastrojów.
Aby nasz organizm mógł z niego w pełni skorzystać powinnyśmy spełnić kilka warunków dobrego śniadania:
- zwróćmy uwagę, aby nasze śniadanie zawierało produkty zbożowe, produkty dostarczające białko zwierzęce i roślinne, dobrej jakości tłuszcze oraz warzywa lub owoce.
- największą część śniadania powinny stanowić węglowodany (ok.60%), dopełnieniem są tłuszcze (ok.25-30%) i białka;
- możemy dodać trochę węglowodanów prostych: łyżeczkę miodu lub konfitur – szybciej poczujemy zastrzyk energii ;
- powinnyśmy zjeść je do godziny 10.30 – dobra wiadomość dla tych, którzy lubią pospać :)
- pijemy wodę lub lekkie herbaty – musimy pobudzić krew i limfę do krążenia, oraz pozbyć się nagromadzonych w nocy toksyn.
A przecież chcielibyśmy zacząć dzień pełni energii i wigoru. Jest na to prosty sposób: zjadając śniadanie. Odpowiednio skomponowane pozwoli trzymać w ryzach uczucie głodu, a glukoza będzie stopniowo uwalniana. Dostarczy niezbędnego paliwa dla naszego mózgu i układu nerwowego, poprawi się koncentracja, kreatywność i zdolność do uczenia się, dlatego tak ważne jest, aby dzieci, zwłaszcza szkolne, rano zjadały śniadania. Regularne jedzenie śniadań poprawia ogólną kondycję organizmu i przemianę materii, pozwala walczyć z sezonowymi spadkami nastrojów.
Aby nasz organizm mógł z niego w pełni skorzystać powinnyśmy spełnić kilka warunków dobrego śniadania:
- zwróćmy uwagę, aby nasze śniadanie zawierało produkty zbożowe, produkty dostarczające białko zwierzęce i roślinne, dobrej jakości tłuszcze oraz warzywa lub owoce.
- największą część śniadania powinny stanowić węglowodany (ok.60%), dopełnieniem są tłuszcze (ok.25-30%) i białka;
- możemy dodać trochę węglowodanów prostych: łyżeczkę miodu lub konfitur – szybciej poczujemy zastrzyk energii ;
- powinnyśmy zjeść je do godziny 10.30 – dobra wiadomość dla tych, którzy lubią pospać :)
- pijemy wodę lub lekkie herbaty – musimy pobudzić krew i limfę do krążenia, oraz pozbyć się nagromadzonych w nocy toksyn.
Komentarze
Prześlij komentarz