Czy wiesz, że ...


Nadmiar cukru w diecie prowadzi do wyraźniejszych i bardziej pogłębionych zmarszczek?
Naukowa nazwa tego, co nazywamy potocznie cukrami to węglowodany. W procesie metabolizmu zostają rozłożone do najprostszej cząsteczki – glukozy. Glukoza jest podstawowym źródłem energii dla naszego organizmu, jedynym – dla mózgu. Jednak nadmiar cukrów w naszej diecie jest niezmiernie szkodliwy. Przyspiesza procesy starzenia, stymuluje wzrost komórek, także rakowych, zwiększa ryzyko cukrzycy, zwanej także chorobą przyspieszonego starzenia. Podstawowym budulcem dla naszej skóry (a także stawów, ścięgien i kości) jest kolagen, białko strukturalne o bardzo wysokiej odporności na rozciąganie. Cukier jest lepką substancją, podobnie zachowuje się w naszym organizmie. Cząsteczki glukozy „przyklejają” się do białek kolagenowych, te łączą się ze sobą, tworząc sztywne struktury między włóknami kolagenowymi. To sprawia, że nasza skóra staje się sztywniejsza, traci elastyczność i jędrność, a to powoduje powstawanie zmarszczek.
I na koniec dobra wiadomość: przestrzegając diety niskocukrowej przez kilka tygodni można zauważyć wyraźne spłycenie zmarszczek 😊

Komentarze

Popularne posty