Wegetariańskie curry z cukinii i batata


Pyszne wegetariańskie curry. Często je przygotowuję, ponieważ posiada cechy posiłku, które bardzo cenię: jest szybkie w przygotowaniu, dzięki zmiennym składnikom dodatkowym za każdym razem nieco inne i pyszne. W sam raz na szybki, lekki, letni posiłek :) Prym wiodą dwa składniki: cukinia i batat. Do tego zamarynowane tofu, kilka fasolek szparagowych i pomidorków koktajlowych. Z dowolną kasza, brązowym ryżem czy makaronem - do wyboru, do koloru :) Pysznie i zdrowo!



Szczegóły:

2 cukinie – pokrojone w kostkę;

1 batat – obrany i pokrojony w kostkę;

garść żółtej fasolki szparagowej – pokrojona w mniejsze kawałki;

½ czerwonej papryki – pokrojona w kostkę;

kilka pomidorków koktajlowych;

Pokrojone warzywa podlewamy wodą, ma ona nie przykrywać warzyw, ale sięgać tak ¾ ich wysokości. Warzywa szybko się ugotują i puszczą soki. Nie przejmujcie się, jeśli płynu będzie więcej – wyjdzie z tego pyszny sos.

Gotujące się warzywa doprawiamy: solą, pieprzem, 1 łyżeczką curry, ½ łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczką papryki wędzonej. 




W czasie, gdy warzywa się gotują kostkę tofu kroimy w kostkę i oprószamy curry, papryką wędzoną, odrobiną oliwy. Mieszamy, odstawiamy.

Gdy warzywa będą al dente dorzucamy zamarynowane tofu i gotujemy, aż warzywa będą gotowe do jedzenia :)

Chwilę studzimy i dorzucamy: 1 łyżkę mleka kokosowego (wersja wege) lub 1-2 łyżki śmietany 12% (opcja laktoowowegetariańska), żeby nam się pięknie rozpuściły witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i smak potrawy był jeszcze lepszy.

Podajemy z ulubioną kaszą: może to być kasza gryczana, jaglana, ryż brązowy czy makaron, najlepiej z pełnego ziarna.

Opcjonalnie: przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Smacznego!



Komentarze

Popularne posty