Wegetariańskie curry z cukinii i batata
Pyszne
wegetariańskie curry. Często je przygotowuję, ponieważ posiada
cechy posiłku, które bardzo cenię: jest szybkie w przygotowaniu,
dzięki zmiennym składnikom dodatkowym za każdym razem nieco inne i
pyszne. W sam raz na szybki, lekki, letni posiłek :) Prym wiodą dwa
składniki: cukinia i batat. Do tego zamarynowane tofu, kilka fasolek
szparagowych i pomidorków koktajlowych. Z dowolną kasza, brązowym
ryżem czy makaronem - do wyboru, do koloru :) Pysznie i zdrowo!
Szczegóły:
2
cukinie – pokrojone w kostkę;
1
batat – obrany i pokrojony w kostkę;
garść
żółtej fasolki szparagowej – pokrojona w mniejsze kawałki;
½
czerwonej papryki – pokrojona w kostkę;
kilka
pomidorków koktajlowych;
Pokrojone
warzywa podlewamy wodą, ma ona nie przykrywać warzyw, ale sięgać
tak ¾ ich wysokości. Warzywa szybko się ugotują i puszczą soki.
Nie przejmujcie się, jeśli płynu będzie więcej – wyjdzie z
tego pyszny sos.
Gotujące
się warzywa doprawiamy: solą, pieprzem, 1 łyżeczką curry, ½
łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczką papryki wędzonej.
W
czasie, gdy warzywa się gotują kostkę tofu kroimy w kostkę i
oprószamy curry, papryką wędzoną, odrobiną oliwy. Mieszamy,
odstawiamy.
Gdy
warzywa będą al dente dorzucamy zamarynowane tofu i gotujemy, aż
warzywa będą gotowe do jedzenia :)
Chwilę
studzimy i dorzucamy: 1 łyżkę mleka kokosowego (wersja wege) lub
1-2 łyżki śmietany 12% (opcja laktoowowegetariańska), żeby nam
się pięknie rozpuściły witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i
smak potrawy był jeszcze lepszy.
Podajemy
z ulubioną kaszą: może to być kasza gryczana, jaglana, ryż
brązowy czy makaron, najlepiej z pełnego ziarna.
Opcjonalnie:
przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz